شرایط لوگو در ثبت برند : بعضی از افراد گمان میکنند که ثبت برند برای تمایز محصولاتشان و دفاع از حقوق قانونی محصولات مورد نظر کافی است. اما باید بدانید که با ثبت برند شما فقط نیمی از راه را طی کردهاید .
شما در ادامه باید لوگویی مناسب برای شرکت و برند خود انتخاب کنید تا گویای کار و کیفیت محصول شما باشد. در ادامه شرایط لوگو در ثبت برند را توضیح میدهیم.
لوگو چیست :
در دنیای امروزه با ایجاد یک بازار جهانی و ارتباط تمام تاجران در تمام دنیا نیاز تاجران و شرکتها برای ثبت کردن یک برند بیش از پیش حس میشود. اما با ثبت برند کار منحصر سازی محصولات یک شرکت نه تنها تمام نمیشود بلکه نیاز بیشتری به توجه خواهد داشت. در مرحله ی بعد، شرکت مورد نظر باید یک لوگوی مناسب برای شرکتش انتخاب و ثبت کند. البته در چشم مشتریان لوگو همان برند به حساب میآید اما در واقع لوگو نماد تصویری برای برند است و باید به طور جداگانه برای ثبت لوگو اقدام کرد .
توجه : لوگو میتواند فقط یک تصویر و نماد مفهومی باشد یا میتوان در آن از کلمات و حروف هم استفاده کرد. انتخاب نوع لوگو به صاحب برند بستگی دارد اما این انتخاب باید با رعایت شرایط و قوانین مربوط به ثبت لوگوباشد. در ادامه به این ویژگیها و شرایط میپردازیم .
فواید ثبت لوگو :
با داشتن برند مناسب میتوانید از حقوق قانونی محصول خود دفاع کنید و محصولتان را از سایر محصولات بازار جدا کنید. اما یک برند خاص بیشتر در چشم قانون و دیگر بازاریان و تاجران، محصول را تفکیک میکند. آن چه که یک شرکت و محصولات آن را در چشم مشتری و مصرف کننده خاص و متمایز میکند و باعث شناخته شدن بیشتر آن میشود، لوگوی شرکت است. این نماد که به صورت تصویری یا حروف در تمام محصولات شرکت به چشم میخورد، باعث میشود حتی اگر مشتری با نام برند مورد نظر آشنا نباشد باز هم شرکت و محصولاتش را بشناسند .
به جز جدا و خاص کردن یک محصول از دیگر محصولات، ثبت لوگو میتواند برای تبلیغ راحتتر نیز استفاده شود. شاید شما هم چندین بار این جمله را شنیده باشید : شکل X را جایی دیدهام اما به یاد نمیآورم کجا !!
این جمله نشان دهنده این حقیقت است که حتی اگر اسم برند و موضوع شرکت فراموش شود، فقط با یک یا دو بار دیدن لوگو، مشتری میتواند آن را برای دفعات بعدی نیز به یاد آورد و بداند که محصولی با این لوگو دارای کیفیت مناسب و دلخواه اوست .
همچنین بعد از ثبت لوگو میتوانید برای دریافت تسهیلات از بانکها و موسسات اعتباری ( به منظور شروع یا گسترش فعالیت در حوزه تجارت مورد نظر ) اقدام کنید. میتوانید آن را به صورت جهانی ثبت کنید و محصولات خود را وارد بازار جهانی کنید .
ثبت لوگو و قوانین آن
برای ثبت لوگو در اولین مرحله باید یک نماد مناسب انتخاب کنید. این نماد باید دربردارنده ی مفاهیمی باشد که شما در مورد خود، محصول و شرکتتان میخواهید به مصرف کننده القا کنید .
البته به خاطر داشته باشید که ثبت کردن لوگو کاری کاملا جدا نسبت به برند است و برای ثبت آن باید اقدامات جداگانه ای انجام داد که به آنها میپردازیم .
قدم اول :
نماد مناسب برای ثبت لوگو را انتخاب کنید .
شرایط لوگو در ثبت برند :
شرط اول : لوگوی مورد نظر شما نباید قبلا ثبت شده باشد. بنابراین قبلا از اقدام به ثبت آن باید لوگو را استعلام کرده و از خاص بودن آن مطمئن شوید .
توجه : حتی تشابه زیاد دو لوگو نیز باعث میشود تا لوگوی دوم فاقد صلاحیت تشخیص داده شود .
شرط دوم : لوگوی مورد نظر نباید باعث ایهام و شک در مصرف کننده کننده شود. به عبارت دیگر لوگو و مفهوم آن باید باید کاملا واضح باشد.
شرط سوم در ثبت لوگو : کلمه های کلی و عمومی نمیتوانند به تنهایی در لوگو ثبت شوند. همان طور که گفتیم لوگو باید معنی و مفهوم خاصی داشته باشد و بتواند محصول مورد نظر را از بقیه موارد مشابه جدا کند پس کلماتی که معنی کلی و عمومی دارند برای ثبت لوگو مناسب نیستند .
شرط چهارم : لوگوی مورد نظر شما نباید به دین و یا فرهنگ مردم مختلف توهین کند. اگر یک نماد به هر نحوی باعث تحقیر دین و فرهنگ گروهی از مردم شود، فورا فاقد صلاحیت تشخیص داده شده و رد میشود .
شرط پنجم : نمیتوانید از علامتها و پرچمهای کشورها و مکانها استفاده کنید .
شرط ششم : برای ثبت لوگو، باید نمادی انتخاب کنید که نشان دهنده نوع تجارت و محصول شما باشد .
حتی اگر تمام قوانین را رعایت کنید اما نماد انتخابی شما هیچ ربطی به فعالیت شرکت شما نداشته باشد، قابل ثبت نیست .
قدم دوم :
مدارک مورد نیاز را آماده کنید .
اسناد و مدارک لازم برای ثبت لوگو :
این مدارک بسته به این که درخواست دهنده یک فرد حقیقی است یا یک فرد حقوقی ( شرکت ) متفاوت است .
اگر درخواست کننده فرد حقیقی باشد، به اسناد زیر نیاز خواهد داشت :
1 – کپی از اسناد شناسایی هویت فرد صاحب لوگو
2 – یک کپی از لوگو و نماد مورد نظر
3 – برای ثبت لوگو، فرد درخواست دهنده باید کارت بازرگانی داشته باشد و یک کپی از آن را تحویل دهد .
4 – کپی از اسناد و مدارکی که برای فعالیت در حوزه مورد نظر دارد ( باید ثابت کنید که در کدام حوزه فعالیت میکنید و ارتباط لوگو با حوزه فعالیت خود را نشان دهید ) .
اگر درخواست کننده یک شرکت ( فرد حقوقی ) باشد، به اسناد زیر نیاز خواهد داشت :
1 – اسناد شناسایی هویت مدیر عامل و هر فرد تاثیر گذار در شرکت .
2 – یک کپی از لوگو و نماد مورد نظر
3 – برای ثبت لوگو به نام شرکت، باید کارت بازرگانی به نام مدیر عامل یا شرکت ثبت شده باشد و کپی آن را به عنوان یکی از مدارک لازم، ارائه کنند .
4 – تمام مجوزهایی که شرکت برای فعالیت در زمینه های تجاری مختلف دارد باید به اداره مالکیت معنوی ارائه شوند . ( کپی از هر کدام کافی است و نیازی به اصل آنها نیست )
5 – روزنامه رسمی شرکت و آگهی تاسیس شرکت که در روزنامه ثبت شده باشد .
6 – اگر در هنگام ثبت لوگو تغییر جزئی در شرکت پدید آمده مثل تغییر کردن آدرس آن باید اطلاع داده شود.
توجه کنید که نباید در شرکت تغییر کلی یا بزرگ ایجاد شده باشد، به نحوی که شرکت کاملا متفاوت به نظر برسد .
مثلا موضوع شرکت و اکثر اعضای هیئت مدیره باید ثابت مانده باشند .
7 – وکیل شرکت باید مهر شرکت را به عنوان یکی از مدارک مورد نیاز در ثبت لوگو ارائه کند .
قدم سوم :
در اداره مالکیت معنوی درخواست ثبت لوگو دهید .